Blog

Nieuwe whiskymaker in België.

SAS Distilleries maakt Ignis Templi. – (12 oktober 2019)

Benedict Sas, stoker van de Ignis Templi, overhandigd de nieuwe whisky in de stokerij.

 

We mogen niet klagen in ons Belgenlandje, want er komen steeds maar nieuwe distillers bij die zich wagen aan de investering om Whisky te maken. 

SAS Distilleries is whiskymaker in het Waasland en brengt de eerste Waase whisky op de markt. De naam Ignis Templi is niet zomaar gekozen, maar verwijst naar de oude tijden waarbij op het domein waar de distillery staat wrede rituelen werden uitgevoerd op de verslagen vijanden en doden verbrand. Het terrein noemt daardoor ook nog steeds Brandakker.

De whisky is gemaakt van 100 % gemoute gerst en heeft drie jaar en 1 dag gerijpt op nieuwe eiken vaten van traaggroeiende Franse eik. Daardoor krijgt deze whisky ook die typische smaak van rijping op nieuwe vaten. 

We hebben geproefd en vonden hem alvast heel lekker. Van deze nieuwe whisky zijn in zijn eerste geboortejaar slechts 400 flessen en dat zal de komende twee jaar zo ook blijven bij de jaarlijkse releases. Of er ooit een grotere oplage komt zal de toekomst uitwijzen.

Je kan deze whisky bij ons verkrijgen in zeer beperkte oplage. Ga daarvoor naar onze shop in het pick-up point waar je alle info vindt over de prijs. 

http://whiskyvanbelgie.be/pick-up-point/

 

 

30 jaar oude Belgische whisky vindt weg terug naar huis.

Drie keer 30 jaar oud – what a lucky day. – (18 augustus 2019)

Onze vorige week eindigde met een onverwacht weekendje Groningen want ik zag het niet zitten om vijf uur heen en vijf uur terug in één keer te rijden.

We worden duidelijk een dagje ouder 

Maar hier staan ze dan, netjes met zijn drieën op een rijtje, gekocht van een verzamelaar in Groningen.

Goldlys Belgian Double Still Whisky

Op Bourbonvat gegaan 1980 en gebotteld in 2010.

Deze 30 jarige Belgische Whisky’s zullen hun toekomst krijgen op festivals en proeverijen.

Wil je hier van proeven, bezoek dan onze standen op de diverse festivals waar we aanwezig zullen zijn.

 

De eerste zal open gaan op 29 september tijdens SPIRITS INN BERINGEN.
https://www.facebook.com/events/370534100206426/

 

“De bijbel van Whiskymakers in België” bloklettert ons regionaal weekblad de Postiljon.

De whiskymakers van België in de lokale pers – 13 augustus 2019

Niet één, maar twee keer in de pers vandaag. Ons regionaal weekblad moet nog in de bus terecht komen voor de uitgave van 15 augustus, maar online kan je het artikel al terugvinden op deze link

http://www.drukkerijbaudoin.be/images/upload/postiljon/online/pdf/Postiljon1933.pdf

Whisky van België in Gazet van Antwerpen.

Voor het eerst erkenning als schrijver – (13 augustus 2019)

Een 13de is voor sommigen niet altijd de beste dag, maar voor Whisky van België kan de dag niet meer stuk. Gazet van Antwerpen gaf ons vandaag in hun krant een forum van een ganse pagina waarin het verhaal vertelt wordt van de reden van het bestaan van Whisky van België en waarom ik het boek “De whiskymakers van België” schreef. Ik kan het artikel nog niet posten want het staat vandaag pas in de krant, maar we zullen een knop Pers toevoegen waar binnen enkele dagen vast wel een copy van het artikel terug te vinden zal zijn. 

Website online, shop-knop Facebook en het pick-up point actief.

Vandaag werd het een speciale dag. – (03/08/2019)

We zijn 3 augustus en na veel werk en veel aanpassingen zit onze website in een aanvaardbaar jasje. Er is nog veel werk aan de winkel maar eindelijk kan hij online. 

In deze fase betekent het dat de shop gekoppeld aan ons pick-up point ook actief kan worden.

Die shop is niet alleen bereikbaar via de menuknop “Pick-up point” op de website, maar ook via de knop Shoppen op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/whiskyvanbelgie

Hierdoor kunnen nu ook het landmark met bijhorend pick-up point hun functie vervullen.

Klanten die in onze wijde omgeving wonen, kunnen nu via de website hun bestelling plaatsen en op afspraak bij ons op het pick-up point hun aankopen ophalen.

We werken momenteel ook volop aan een volwaardige webshop zodat ook klanten die verder weg wonen bij ons de Belgische whisky’s kunnen vinden en kopen. Van zodra de webshop klaar zullen we u informeren via onze Facebookpagina en onze nieuwsbrief.

Realisatie van ons eigen landmark

Vandaag steken we de handen uit de mouwen. – (23 juli 2019)

Op 23 juli 2019 hebben we de volgende stap gezet naar een volwaardig Whisky van België met de realisatie van een landmark dat via de zoeknaam Whisky van België ook terug te vinden is op Google Maps. Het landmark kwam tot stand om op te vallen in het straatbeeld en makkelijk vindbaar te zijn voor onze klanten die naar het pick-up point willen komen om hun aankopen af te halen. We werken intussen ook heel hard aan onze website en de online shop, zodat alle Belgische whisky’s makkelijk en op één plek beschikbaar zullen zijn voor de liefhebbers.

Voorstelling van het boek “De whiskymakers van België” in The Owl Distillery.

Voorstelling van de proefdruk in de Belgian Owl Distillery – (18 juli 2019)

Op 18 juli werden we ontvangen op The Owl Distillery waar we de proefdruk van het boek De Whiskymakers van België gingen voorstellen. Bij die gelegenheid hebben we er uiteraard van geprofiteerd om te proeven van de drie versies van de Vintage reeks. Stuk voor stuk pareltjes van whisky’s waarbij de 12 years Cask Strength met zijn 77% voor mij de absolute topper was.

Ontvangst van de proefdrukken van het boek “De whiskymakers van België”

De langverwachte proefdrukken arriveren. – (10 juli 2019)

Op 10 juli 2019 was het eindelijk zover. Na 18 maanden werken en zweten aan mijn boek mocht ik eindelijk de proefdrukken in ontvangst nemen. Weliswaar een versie in softcover en gelijmd, maar zelfs in die versie krijg je een heel goeie indruk van de kwalitatieve afwerking van het boek.
De eindversie zal uitgebracht worden in gebonden hardcover me wikkel, waarbij binnenwerk van het boek uitgevoerd wordt in hoogwaardig kwaliteitspapier met een matte zijdeglans.

Drukproeven verbeteren

Na de calvarietocht van het herwerken van inhoudelijke verbeteringen aangeleverd door de stokerijen, de verbeteringen op taalfouten en zinsbouw aangeleverd door de taalkundigen, het werk om de foto’s op de juiste kwaliteit te krijgen en het aanmaken van vormgeving en layout voor de drukkerij, zijn we nu eindelijk gekomen aan de drukproef. En alweer zwoegen we op aan te brengen verbeteringen. Deze keer op het werk van de drukkerij. Toen ik aan mijn boek begon heb ik nooit kunnen denken hoeveel tijd en werk er in zou kruipen om een kwalitatief hoogstaand eindproduct af te leveren.

De eerste Whisky van België tasting

Op 29 maart 2019 waren we met zijn twintigen bij elkaar om de allereerste tasting mee te maken die uitsluitend Belgische whisky’s in de line-up had. We zijn er met de nodige zenuwen aan begonnen maar de opkomst en het enthou- siasme van de deelnemers hebben er voor gezorgd dat daar snel verandering in kwam. Het werd voor iedereen een leerrijke avond en Whisky van België kijkt met plezier terug op die eerste succesvolle tasting.

Whisky van België op Meug

Op 23 maart 2019 maakten we onszelf bekend aan whisky minnend België via aanwezigheid met onze proefstand op het Smaakfestival Meug in Antwerpen. Met onze selectie van 24 Belgische whisky’s trokken we duidelijk de aandacht van de eerder verbaasde bezoekers die meestal niet wisten dat België zoveel te bieden heeft op het vlak van whisky. Wij kijken in elk geval terug op een geslaagd festival. Bedankt aan alle bezoekers van onze stand. Volgend jaar komen we zeker terug.